hiperconnectivitat

Desconnexió digital, feina i salut en temps de COVID

La Desconnexió Digital, un dret laboral imprescindible per a la salut. Anàlisi de la situació en les empreses a Catalunya” és un informe de l’Observatori de Lideratge en l’Empresa, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) – Barcelona School of Management (BSM). Les autores Sílvia Cóppulo Martínez, directora de l’Observatori de Lideratge en l’Empresa i Erola Palau Pinyana, investigadora del Departament d’Operacions, Tecnologia i Ciència de la UPF-BSM, han dut a terme una recerca per avaluar l’impacte que ha tingut la pandèmia de COVID-19 un any després del seu inici.

La tecnologia ha estat clau per sostenir l’activitat professional, però també per mantenir la comunicació i les relacions interpersonals quan la proximitat física no era possible. Aquesta investigació analitza diferents aspectes relacionats amb l’establiment del teletreball, l’ús excessiu dels dispositius electrònics i la hiperconnectivitat.

L’article “La pandemia digital” de la UPF-BSM, ens explica que “el dret a la desconnexió digital es va introduir a Espanya el desembre de 2018 amb la Llei de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals, que va ser reforçat el setembre de 2020 (en plena pandèmia de COVID-19) amb un nou decret sobre el treball a distància” (UPF-BSM, 2021). La desconnexió digital és entesa com un dret dels treballadors, però no hi ha una legislació prou detallada.

Aquest informe ajuda a fer la situació més comprensible per avançar cap a una legislació que s’adapti a la nova situació i eviti qualsevol mena de riscos psicosocials.

Referències

Cóppulo, S. i Palau, E. (2021). “La Desconnexió Digital, un Dret laboral imprescindible per a la Salut. Anàlisi de la situació en les empreses a Catalunya“. Col·lecció Estudis UPF-BSM – Nº9. Observatori de Lideratge en l’Empresa, UPF Barcelona School of Management.

Cóppulo, S. i Palau, E. (2021). “La pandemia digital“. Observatori de Lideratge en l’Empresa, UPF Barcelona School of Management.

Tymchenko, N. (2021). “How to reduce the pandemic impact on employees: A guide for company leaders“. Deloitte.

WHO Headquarters (2021). “Preventing and mitigating COVID-19 at work: policy brief, 19 May 2021“. COVID-19: Schools, businesses and institutions. World Health Organization.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.