que-es-wakelet

Què és Wakelet i com portar-lo al top of mind

Autoria: Laura Bravo, Alex Calvo, David Campos, Carla Cano.

Què és Wakelet i com pot influir en el nostre estudi? Aquesta eina pot facilitar-te la marcació de les teves pàgines web d’interès. Endinsa’t una mica més en aquest tema sobre marcadors socials!

Les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), han revolucionat al segle XXI, amb una gran amplitud de xarxes socials i eines en línia. És gràcies a aquestes que el món avança no només en l’àmbit econòmic, sinó que també en l’àmbit social i mèdic. En especial cal destacar aquelles eines que ens ajuden a cercar el contingut sobre el que desitgem informar-nos, és per això que avui ens centrarem a parlar sobre l’eina digital coneguda com a Wakelet. El motiu pel qual hem decidit parlar sobre aquesta eina digital és pel rerefons i la gran implicació que aquesta pot arribar a tenir en la millora de la nostra educació.

Descripció de Wakelet

Wakelet és un marcador social o social bookmarking, això vol dir que s’encarrega bàsicament de guardar, classificar i compartir adreces d’internet, ja siguin articles, tweets, podcasts, vídeos… Un dels principals avantatges d’aquest marcador social és principalment la facilitat per seleccionar i accedir a les adreces online que són del nostre interès.

ceo-wakelet
Jamil Khalil, CEO Wakelet

El CEO (chief executive officer/director executiu) d’aquesta empresa des d’un principi és en Jamil Khalil. Aquest ha considerat que la millor oportunitat per Wakelet pel que fa a la localització de la seva seu és a Manchester, al Regne Unit. L’origen d’aquesta plataforma va sorgir l’any 2011, on en Jamil, dos anys més tard, el 2013, va decidir donar-li cos. La idea principal d’en Jamil va ser crear aquesta plataforma online per tal de fer un pas cap endavant respecte als resultats de les cerques tradicionals a partir de crear col·leccions personalitzades per temes i seleccionades especialment per nosaltres.

Usos i funcionalitats

Wakelet com a eina per fer “content curation” inclou diferents funcionalitats i usos a tenir en compte. Com a funcionalitats destaca per la capacitat de registrar-se i et permet personalitzar el domini per a crear una direcció a la pàgina web més personalitzada amb el teu nom d’usuari. El principal objectiu de la pàgina web que alhora disposa d’aplicació mòbil és la publicació per col·leccions de contingut, popularment conegudes a la plataforma sota la denominació de Wakes, siguin públiques o privades. Cada col·lecció té l’opció de ser editada amb un títol, subtítol així com amb una imatge de capçalera o una imatge per a la col·lecció. Aquesta pàgina web no només et permet publicar aquells enllaços de pàgines web de temàtiques d’allò més interessants, sinó que també et permet compartir vídeos, el qual resultaria molt útil en la cura de contingut. Un cop editada la pàgina web, et permet compartir l’enllaç a través d’altres plataformes per a fer-la arribar a més gent.

Els possibles usos en l’àmbit corporatiu serien tals com: realitzar resums de conferències a finals de la jornada, recopilar informació sobre un tema en concret ja sigui de manera laboral, estudiantil, o per plaer. També per a conèixer diferents opinions sobre diferents àmbits i compartir allò que pot aportar informació atractiva a l’espectador, podent arribar, fins i tot, al concepte de viralitat. Per últim, també permet fer “clipping“, és a dir, fer un resum de premsa.

Eines similars a Wakelet

Wakelet és una eina dedicada principalment a la cura de continguts, però no és l’única que ofereix aquest servei.

scoop-it

Scoop.it i Wakelet són dues eines encarregades de la sindicació de continguts però no tenen el mateix format. Com bé hem explicat abans, Wakelet es dedica a principalment l’administració de marcadors en un mateix lloc web i amb l’opció de creació de col·leccions per facilitar l’accés a les URLs del nostre interès. Scoop.it, en canvi, es centra en el màrqueting de continguts i en les publicacions digitals. El seu objectiu principalment és recopilar, organitzar i intercanviar coneixements en forma de continguts web. La curació de continguts en aquesta pàgina web entre en joc per poder centrar-se en el contingut, en la comunitat i en les persones.

Pinterest és una xarxa social molt visual destinada a penjar imatges entre tots els usuaris que formen part. El seu objectiu principal és trobar idees de qualsevol dels interessos que tinguis mitjançant l’ús de pinboards. Una similitud de Wakelet amb Pinterest és que a les dues plataformes es pot accedir a través de la pàgina web o bé, des de l’aplicació. La diferència més notable entre Wakelet i Pinterest és que Wakelet se centra en els enllaços del nostre interès i Pinterest es basa únicament en la publicació d’imatges. Una altra diferència entre aquestes és que Pinterest permet la comunicació entre usuaris d’una manera fàcil i senzilla, en canvi, Wakelet no permet una interacció entre els seus usuaris.

Pocket, permet una bona cura de continguts igual que Wakelet, però alhora també disposa de l’opció de visualitzar el contingut guardat sense necessitat d’estar connectat a la xarxa. Gràcies a aquesta funcionalitat, disposen de més usuaris (més de 22.000), respecte Wakelet. Pocket també permet escoltar articles en línia mentre que l’usuari estigui duent a terme altres funcionalitats en el seu dispositiu mòbil, cosa que Wakelet no permet.

Feedly-logo

Feedly també és una eina encarregada de la sindicació de continguts i a més a més és un lector RSS. Això vol dir que és una eina que et permet subscriure a un o més canals de continguts i permet visualitzar les últimes publicacions actualitzades des d’un mateix lloc. L’avantatge de fer servir un lector o agrupador RSS és el fet d’estalviar temps en visitar de tant en tant les pàgines web per veure si s’ha actualitzat el seu contingut, ja que Feedly ho actualitza automàticament amb els nous continguts afegits. Wakelet no té aquesta opció i en aquest sentit cal seguir un procés més tediós. Feedly també permet agregar notícies amb l’opció de “veure després”. Això permet consultar les notícies més tard sense haver de visitar tots els llocs web per veure si ja les has llegit o no. Aquesta opció tampoc està disponible a Wakelet. Per últim, una cosa que sí que tenen en comú Wakelet i Feedly és l’organització dels continguts per col·leccions en el cas de Wakelet i per categories o temàtiques en el cas de Feedly.

Paper.li és una altra eina que té com a principal objectiu la publicació i la recopilació d’informació d’una manera ràpida i, sobretot, cal destacar que ho fa de manera automàtica. Aquesta es centra sobretot en els teus interessos. El seu disseny es basa en una mena de periòdic que es va actualitzant. El més interessant d’aquest periòdic és que porta el teu nom. Això ho fa molt més atractiu. La diferència més important entre Paper.li i Wakelet és el seu disseny i el seu format. Des del nostre punt de vista, Paper.li és molt més atractiu que Wakelet i potser això fa que tingui més usuaris.

Per què val la pena tenir Wakelet en compte

Wakelet és una plataforma web que val la pena tenir en compte perquè permet l’ampliació de coneixements d’una manera més lúdica i la reflexió posterior respecte aquesta. Si comencem a tenir aquesta pàgina web en més consideració, aconseguirem donar-li més viralitat i, per consegüent, que aquesta augmenti exponencialment el seu nombre d’usuaris. Amb aquest creixement augmentarien els ingressos monetaris i l’empresa podria augmentar les seves investigacions en I+D i en màrqueting digital per a millorar la seva reputació online. Pel que fa a la seva identitat digital, es podria millorar alhora la visibilitat del contingut així com l’ampliació dels usos i funcionalitats de la plataforma. Una nova opció emprenedora per part de l’empresa podria ser la millora del disseny del seu perfil d’Instagram, ja que aquest va dirigit a un públic especialment jove.

Conclusions

Són moltes les funcionalitats i avantatges d’aquesta eina, com les múltiples opcions de personalització i l’opció de canvi de domini amb el teu nom d’usuari. Com s’ha esmentat abans, Wakelet compta amb una aplicació mòbil per a dispositius tant d’iOS com Android, així mateix, per poder accedir-hi, no cal un navegador d’internet, sinó que pots accedir a les teves col·leccions des de qualsevol lloc. Wakelet pot comparar-se amb diverses eines de característiques similars, començant per Scoop it, la qual se centra en l’objectiu de recopilar, organitzar i intercanviar coneixements en forma de continguts web, d’aquesta manera permet interconnectar-se amb altres usuaris per compartir aquestes publicacions.

Així mateix, una altra de les diferents comparacions és Pinterest, una xarxa social que permet compartir tota mena d’imatges, vídeos, GIFs, així com moltes altres publicacions dins de fòrums creats per altres usuaris, i també té la possibilitat de crear carpetes o col·leccions que poden compartir-se amb els usuaris a través d’enllaços o aplicacions. La diferència més notable entre aquestes dues és bàsicament la possibilitat de compartir enllaços davant de la possibilitat de compartir tota mena de contingut visual. Entre altres funcionalitats amb què compta una altra de les xarxes o webs que fan competència a Wakelet hi ha la possibilitat de compartir, emmagatzemar i intercanviar informació sense necessitat d’estar connectat a internet, aquest és el cas de Pocket, una plataforma que compta amb un nom més gran d’usuaris. Feedly i Paper.ly són altres de les aplicacions que poden assemblar-se al contingut i funcionalitats de què disposa Wakelet, d’aquesta manera, Feedly i Paper.ly tenen respectivament la possibilitat de compartir històries en temps real, subscriure’t i guardar contingut per veure més tard i, finalment, tenir la possibilitat de crear el teu propi diari basant-te en els continguts que més veus.

Finalment, Wakelet té la possibilitat d’emmagatzemar, adjuntar i crear col·leccions digitals on recopilar tota classe de contingut al teu gust, per això mateix, aquesta web o aplicació és, a part dels punts en què té o pot millorar, un marcador digital amb un gran potencial per ordenar el contingut, fent-ho així molt més útil i versàtil que les altres.
Després de l’anàlisi completa sobre l’eina digital Wakelet hem arribat a la conclusió que aquesta hauria de potenciar els seus punts forts, i intentar millorar els seus punts febles, ja que d’això va el màrqueting i és molt important per a la millora de la identitat i la reputació digital de l’empresa.

Punts forts de Wakelet i debilitats a millorar

Wakelet és una bona eina digital que potencia l’aprenentatge i la cura de continguts, és una molt bona estratègia per a millorar els nostres coneixements. També destaca per tenir la seva aplicació, al final, en un dispositiu mòbil no hi ha res més útil que proporcionar una aplicació on poder entrar amb freqüència. També adequa el seu logotip a les circumstàncies de l’any, per exemple durant Halloween la icona passa a tenir un fons de color ataronjat.
Per contra, hi ha funcionalitats que Wakelet podria afegir, ja que altres plataformes disposen d’aquestes, per exemple, la possibilitat d’entrar sense connectivitat a internet, permetre escriure articles en línia o simplement millorar l’aparença de la pàgina web. També podria crear una landing page amb una campanya en específic per millorar els seus valors corporatius i conscienciar a les persones sobre la importància de les TIC en un món completament canviant on no hi ha res escrit.

Gràcies a la comparació realitzada junt amb altres plataformes com Pinterest o Feedly, ens hem adonat d’algunes mancances importants de la plataforma pel que fa sobretot al tema de la publicitat i el nombre d’usuaris.

Autoria

Estudiants de 1r del Grau en Administració d’Empreses i Gestió de la Innovació: Laura Bravo, Alex Calvo, David Campos, Carla Cano.

Referències

Rodríguez, C., & Curador, D. (2021). Wakelet: nueva herramienta para curar contenidos educativos digitales. Retrieved 11 November 2021, from https://docentecurador.com/wakelet-herramienta-para-curar-contenidos-educativos-digitales/

Wakelet: organiza el contenido que encuentras en Internet. (2021). Retrieved 14 November 2021, from https://es.linkedin.com/pulse/wakelet-organiza-el-contenido-que-encuentras-en-internet-aced

Scoop.it VS Wakelet – compare differences & reviews?. (2021). Retrieved 11 November 2021, from https://www.saashub.com/compare-scoop-it-vs-wakelet

Storify: Qué es y cómo funciona. (2021). Retrieved 12 November 2021, from https://elblogdeeva.com/2014/01/25/que-es-storify/

Pinterest VS Wakelet – compare differences & reviews?. (2021). Retrieved 12 November 2021, from https://www.saashub.com/compare-pinterest-vs-wakelet

Pinterest: marcador social d’imatges. (2021). Retrieved 11 November 2021, from https://campusextensrecursos.uib.es/2015/02/02/pinterest-marcador-social-dimatges/

Digital, C. (2021). ¿Qué es Pinterest y para qué sirve?. Retrieved 12 November 2021, from https://www.elconfidencialdigital.com/opinion/francisco-rubira/Pinterest-sirve/20130218020000107411.html

Pérez, E. (2021). 15 trucos para Pocket: aprovecha al máximo la app para guardar todo lo que veas por internet. Retrieved 15 November 2021, from https://www.xatakandroid.com/aplicaciones-android/15-trucos-para-pocket-aprovecha-al-maximo-la-app-para-guardar-todo-lo-que-veas-por-internet

Feedly: qué es y cómo usarlo. (2021). Retrieved 11 November 2021, from https://www.joshborras.com/feedly-que-es-como-usarlo/

Martínez, M., Lima, A., Nieves, G., Campos, L., Palma, B., & Nieves, G. (2021). ¿Qué es y cómo funciona Paper.li? – Posted In. Retrieved 12 November 2021, from https://www.postedin.com/blog/que-es-y-como-funciona-paper-li/

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.